איך זה לעבוד כמטפל בבית מלון?

כתבה של איגוד מקצועות העיסוי בישראל
תמונה של בריכה במלון המשקיף אל נוף ים

במהלך החורף הגעתי לים המלח לסופשבוע באחד מבתי המלון. במלון זה, כמו גם בשאר מלונות האזור, מצוי ספא, וסקרן אותי לדעת קצת על ההוויה של המטפלים העובדים במקומות אלה. כך הגעתי לשוחח עם עמי- מטפל בשיאצו, עיסוי תאילנדי ורפלקסולוגיה, בן 40 (נראה כבן 30 וקצת), המתגורר באחד מישובי האזור עם אשתו ובנו הקטן. בנוסף לעבודתו בספא של המלון (בו הוא עובד כשנתיים), מגיע עמי בכל שבוע ליומיים לאזור המרכז, לטיפולים פרטיים המתבצעים בבתי הלקוחות. באזור מגוריו הוא כמעט שלא מטפל באופן פרטי, בשל ביקוש דל.
עמי החל את דרכו בטיפולי המגע בשנת 1991 בלימודי רפלקסולוגיה, שנמשכו שנה. לאחר סיום הלימודים טיפל מעט, כיוון שהיה עסוק בעבודה אחרת במשרה מלאה וגם בשל חוסר בטחון ביכולתו כמטפל. בעבר סבל מאד מכאבי גב, צרבות ומצב נפשי ירוד ובשנת 1995 הגיע לטיפול בשיאצו ודיקור, שעזר לו מאד. במהלך חופשה באחד מחופי סיני טיפל אינטואיטיבית בידידה עם כאב ראש, ששלחה אליו את מרבית השוהים בחוף לטיפולים. עמי הבין ש”יש לו את זה” והחל בלימודי שיאצו שנמשכו שנתיים. את אומנות העיסוי התאילנדי רכש בקורס אינטנסיבי של שבועיים, במהלך שהות בתאילנד.

עמי, בוא נתחיל מהשורה התחתונה- מהו השכר המשולם למטפלים כאן?

“השכר הנו 35% ממה שמשולם בפועל עבור הטיפול. למשל, בחודשיים האחרונים החליטה מנהלת הספא להנהיג 20% הנחה על מחירי הטיפולים, כך שגם לנו יש “הנחה” בתשלום אותו אנו מקבלים. (כמה דוגמאות למחיר המלא: עיסוי שבדי: 30 דקות- 160 ש”ח, שעה- 320 ש”ח; שיאצו: שעה- 290 ש”ח; עיסוי תאילנדי: שעה- 310 ש”ח). היו גם מספר מקרים בודדים, בהם לקוח התלונן שהטיפול לא היה טוב, ובכדי לרצותו הוחזר לו כספו והמטפל לא תוגמל כלל. כמובן שהתגמול הנו רק עבור טיפולים שבוצעו בפועל, ולא שכר גלובלי. גם בשאר המלונות באזור השכר דומה.”
“בנוסף, מגיעים לכאן נכי צה”ל רבים, אשר במסגרת הסדר עם משרד הביטחון זכאים בכל יום לטיפול. הם עצמם לא משלמים עבורו, כי אם משרד הביטחון. הסכום שמשלם המשרד עבור הטיפולים זול יחסית, כך שהמטפל מקבל תגמול נמוך למדי.”

טיפים?

“יש, אבל לא המון. בעבר היו יותר. הישראלים משאירים יותר מהתיירים, ויש לציין שהישראלים הם כיום הרוב המכריע של אורחי המלונות.”

מעבר לשכר, מהם תנאי העבודה?

“יום העבודה מתחיל ב-8 בבוקר ונמשך עד 7 בערב. אם אין טיפולים ניתן ללכת מוקדם יותר, אם כי היו פעמים שמנהלת הספא ביקשה ממני להישאר, למקרה שייכנס טיפול. כעקרון, יש מרווח של 10 דקות בין טיפול לטיפול, ולאחר טיפול איורוודה (שאורכו שעה וחצי) יש הפסקה של 20 דקות. זאת כל עוד אין לחץ של טיפולים. אם יש ביקוש רב, ההפסקות מצטמצמות ולעיתים נעלמות כליל. ישנה הפסקת צהריים, עם ארוחה על חשבון המלון. סה”כ התנאים כאן די סבירים. ישנם מלונות שמחייבים את המטפלים בגין השתתפות באחזקה (כגון כביסת הסדינים וכיו”ב) ולא מעניקים ארוחות.”

האם אתה מוצא את עצמך מחוסר עבודה לעיתים קרובות?

“לאחר שסיימתי את לימודי השיאצו ירדתי לאילת לעבוד בספא של בית מלון. שם עבדתי סביב השעון, כיוון שביצעתי גם טיפולי עיסוי.”

עיסוי?

“כן. מנהלת הספא לקחה אותי לשיעור הדגמה קצר, בו הראתה לי כיצד מבצעים עיסוי שבדי, כיוון שלעיסוי בשמנים יש ביקוש רב באופן משמעותי יותר מלשיאצו. ביצעתי טיפולים רבים, בהם השתמשתי בעיקר באגודלים ושילבתי גם שיאצו. הלקוחות היו מאד מרוצים, אך אני הגעתי למצב של דלקת בגידים באגודל כף יד ימין ולעוצמות כאב שלא אפשרו לי לאחוז כוס. לקח לי חצי שנה להתאושש מכך ויותר לא חזרתי לטפל בעיסוי. כעת אני מטפל בשיאצו, שהנו הטיפול המועדף עלי, בעיסוי תאילנדי וברפלקסולוגיה. בשל הביקוש המועט לטיפולים אלה, אני לומד כעת קורס עיסוי שבדי במכללה בבאר שבע, בכדי להגדיל את נפח העבודה שלי כאן.”

מהי רמת המטפלים כאן בספא?

“מנהלת הספא מקפידה שלמטפלים העובדים כאן יהיו תעודות על הכשרתם מבתי ספר בארץ (למעט בעיסוי תאילנדי). עם זאת, מרבית המטפלים הנם עולים ממדינות מזרח אירופה, ורובם מתייחסים לטיפולים כלכל עבודה אחרת. לכן הטיפולים מתבצעים באורח סטנדרטי ושבלוני וללא נשמה יתרה. ככלל, יש מקום להעלות את רמת המטפלים, כיוון שישנם לקוחות שמתלוננים על כך וזה משהו שאני יודע שמנהלת הספא שואפת שיקרה. הלקוחות כיום מבינים יותר מבעבר מהו טיפול טוב, משום שחוו טיפולים במקומות שונים, בין אם בצורה מזדמנת ובין אם באופן קבוע.”

מה אתה אוהב ומה אינך אוהב בלהיות מטפל?

“הדבר אותו אני אוהב יותר מכל הנו המגע. זהו מדיום טיפולי רב עוצמה ומשמעותי לכל אדם. כאשר אני מטפל אני מכוון לפנימיות של האדם שמולי, ומנסה לעורר ולהניע אותה. בעקבות המצב הקשה בו הייתי שרוי בעבר והטיפולים שקיבלתי, הבנתי כי אנו קובעים את המציאות של עצמנו. במובן זה אני רואה בתפקידי כמטפל שליחות, כאשר ברמה הבסיסית ביותר שלה אני מסייע למטופל להרגיש טוב יותר. בפילוסופיה של השיאצו קיים יסוד שמאד מדבר אלי- בכדי להגיע לבריאות מיטבית ואריכות ימים המלווה באיכות חיים, יש לתחזק את הגוף ולדאוג לתקינותו.”

האם החד פעמיות של הטיפולים בספא לא מקשה עליך בהשגת שאיפות אלו?

“בכל טיפול בספא אני מנסה להעביר מסר לא מילולי לתת המודע של המטופל. הדרך לעשות זאת היא באמצעות המגע. זהו מסר של העלאת רמת האנרגיה והחיות וחיזוק גרעין הפנימיות וכוחות הנפש. לרוב, השפעתו כמעט ואינה ניכרת לעין, אך לי ברור שאדם היוצא מטיפול שלי לוקח עימו משהו בעל השפעה ברמות עמוקות, שאין לדעת מתי ואיך יבוא לידי ביטוי, אך ברור לי שמתישהו זה יקרה.”
“ישנם אנשים המעוניינים רק בפן הפיזי הטהור של הטיפול, ואינם תקשורתיים במיוחד. עם אנשים אלה אני מסתפק בטיפול פיזי, תוך העברת המסר הלא מילולי הנ”ל. ישנם אחרים, שאני מזהה אצלם רצון לדבר, או שהם פשוט יוזמים את תחילת השיחה. לרוב אני מספר להם מה אני מרגיש אצלם בגוף ומסביר איך מה שקרה פעם בברך, למשל, הנו בעל השפעה על כל הגוף. כמו כן, אני מספר על ההיסטוריה שלי וכיצד נתרמתי מאד מהרפואה הסינית.”

“בעבר, אם המטופל לא היה יוצא נלהב מהטיפול, הייתי מאוכזב. כיום אני שלם יותר עם אופי עבודתי ובשל כך וכן בשל הוותק שלי בספא, ישנם מטופלים חוזרים, המבקשים שאני אטפל בהם. אני מאמין מאד בהעברת המסר בסבלנות והתמדה, כיוון שהרווחתי רבות מאופן התייחסות זה מצידו של המטפל שלי בזמנו. אני רואה את תפקיד המטפל כנותן כיוון, ואת המטופל כזה שמניע את התהליך.”

“אין ספק שבטיפול בודד קשה להיכנס לתהליך משמעותי, במיוחד בספא, כיוון שרוב האנשים מתייחסים לטיפול באופן קליל ובהקשר של פינוק. עם זאת, חלק מהמתעניינים במה שיש עוד לטיפול להציע מביעים עניין בהמשכיות, ובעקבות כך התחלתי להגיע לאזור המרכז ליומיים בכל שבוע, לטיפולים בבתי המטופלים.”

“תהליכים טיפוליים ביצעתי בעבר גם באחת מקופות החולים, אולם זו הייתה תקופה קצרה, כיוון שהעבודה היא בסגנון של פס ייצור- טיפולים קצרים מדי, ללא הפסקות ביניהם ומשכורת רעב.”

מה לגבי הדברים שאינך אוהב בטיפול?

“אין ספק שלטיפולים בספא יש חסרונות, כגון שהם תחומים בזמן. אני זקוק ליותר מרחב וגמישות ולעיתים טיפול מתארך ואני מאחר לטיפול הבא. בטיפולים הפרטיים אני מגדיר מראש למטופלי שהזמן אינו קשיח, כך שישנה אופציה להתארכות קלה של משך הטיפול. אני גם מנחה אותם שלא ייכנסו לקצב מהיר מיד לאחר תום הטיפול.”

“עניין נוסף שאיני אוהב הוא שיש מישהו מעלי, שקובע כללים כאלה ואחרים. למשל, הדרישה להישאר בספא במקום ללכת הביתה, כיוון שאולי ייכנס טיפול, או זמני ההפסקות במהלך היום. עם זאת, יש לציין שמנהלת הספא הנוכחית מגלה הבנה רבה להוויית המטפלים, בעיקר בשל הרקע שלה כמטפלת ומורה לרפלקסולוגיה ועיסוי. למנהלת הקודמת לא היה כל רקע בתחום, והיחס שלה למטפלים לא היה רחוק מהיחס שמקבלים עבדים, כיוון שדרשה תמיד שהתפוקה שלנו תהיה גבוהה, בעוד שהתגמול והיחס היו דלים. בנוסף, היא קיבלה לעבודה מטפלים בעלי רמה מקצועית נמוכה, והיו על כך תלונות מצד המטופלים.”

“יש לי שאיפה, שאני בטוח שקיימת בקרב רוב המטפלים, להיות בעל קליניקה משלי, בה אני קובע כיצד יתנהלו העניינים. אך אני לא ממהר- קודם כל, צריך לכך סכום כסף. בנוסף, אני מעוניין להמשיך ולהתעמק ברפואה הסינית- דיקור וסוטאיי. אני משוכנע שבבוא הזמן הנכון אעשה את הצעד.”

מצאתי את הדברים שהעלה עמי מעניינים ומטרידים כאחד. מעניינים בהקשר של ההתפתחות האישית שלו כמטפל והדרך שעשה. מטרידים כיוון שלדבריו, וגם מידיעה אישית שלי, הווייתו כמטפל דומה לזו של מטפלים רבים אחרים, המועסקים בבתי מלון, ספא ובקופות החולים. נראה כי תנאי העבודה והשכר בתחום רחוקים מלהיות מספקים וכן חסרה הקפדה על רמה מקצועית נאותה. כולי תקווה , שראיון זה יעורר בקרבנו דיון באשר לשינוי המצב הקיים.

שיתוף כתבה:
אודות הכותב/ת
תמונה של איגוד מקצועות העיסוי בישראל

איגוד מקצועות העיסוי בישראל

כתבות נוספות באתר

חיפוש באתר

השאירו פרטים על מנת להצטרף ולהתנדב באיגוד

כנס מרץ 2025 בכפר סבא... שריינו מקום ביומן..... רישום ופרטים בקרוב מאוד!!!
דילוג לתוכן