אמנות ההליכה המרפאת והיציבה הנכונה בכלל

כתבה של איגוד מקצועות העיסוי בישראל
כפות רגליים יחפות הולכות בחוץ

מהי יציבה נכוונה היא שאלה שהטרידה אותי כבר מילדות. אבל עוד יותר הטרידו אותי כאבי גב תחתון כבר מגיל ממש צעיר למרות שהייתי ספורטאי – מתעמל ואתלט שיחקתי כדור סל ומעט כדור-רגל, אבל כל אלה לא עזרו לי אלא רק החמירו את כאבי הגב שלי. למעשה אחרי כל מאמץ מתמשך היה נתפס לי הגב, לרוב ליום אחד בלבד אבל ביומיום פשוט התהלכתי עם כאבי גב.

הרצאה מודגמת חווייתית שתמחיש מהי הליכה מרפאת וכיצד ניתן לבנות אותה

ההרצאה במסגרת כנס איגוד מקצועות העיסוי בישראל. התקיימה ב 19/11/19 בראשון לציון 

היום, למעלה מ50 שנה אחרי, מאוד נדיר שיש לי כאבי גב, וגם זה תמיד מינורי ולזמן מוגבל. השינוי הדרמטי במצבי החל בשילוב של שתי שיטות טיפול שלמדתי פחות או יותר במקביל, האחת לימדה אותי את ההגדרות המדויקות של מה זו יציבה נכונה ותנועה נכונה מבחינה פיזיקאלית, והשנייה לימדה אותי שהכי חשוב היא איכות התנועה ולא הצורה החיצונית שלה – כלומר חשובה רכות וקלילות והיא תמנע כאבים יותר מאשר נוקשות או מתח בתוך תנועה “נכונה”. אולי עוד חשוב מכך הייתה הלמידה שאיכות זו תחושה שאני יכול לבחור וזה לא מצב נתון שאין לי מה לעשות לגביו.
למה הכוונה?
קמתי וכואב לי הגב התחתון, איזו אפשרות יש לי לבחור עכשיו תחושה נעימה יותר? אז זהו שיש אפשרות כזו וזה בדיוק מה שלמדתי בגישת טרייגר. בגישת טרייגר ישנם שני מרכיבים מרכזיים: תחושת המשקל, ו”הדיבור” הישיר עם תת המודע באופן שמאפשר לחוות תחושה נבחרת כמו למשל התחושה של רך יותר או משוחרר יותר או נעים יותר. להמחשת החלק הראשון הסתכלו בסרטון:

את החלק השני של ה”דיבור” הישיר עם התת מודע, נתמצת כרגע להתנסות הפשוטה והישירה הבאה: אני יושב כרגע על הכיסא, איך מרגיש הגב שלי? ……..
“ואיך זה מרגיש אם זה היה רך יותר?” – זו השאלה שאני שואל את תת המודע שלי במטרה לחוש את התשובה בגב עצמו. אם אתם מתחילים לענות לעצמכם במילים והסברים פיספסתם את התקשורת עם התת מודע. אנחנו לא מצפים כרגע לקבל מילים והסברים מהתת מודע אלא אך ורק תחושה! – מהי התחושה של רך יותר – אהה ככה, כן, זו התחושה של רך יותר. ואפשר להעמיק את התחושה ע”י השאלה הבאה: “ומזה עוד יותר רך מזה?” אם חוויתם את השינוי בגב, בתחושה, בנשימה, בשחרור של כל מני החזקות שריריות שלא ידעתם שאתם מחזיקים ועוד תחושות מסוג זה הרח שחוויתם את האפקט של הדיבור הישיר עם תת המודע, אפקט שאפשר להעצים אותו עוד ועוד פשוט ע”י שאלת השאלות מהסוג הזה.

אז מי צריך בכלל שיטה נוספת כדי להרגיש טוב יותר בגב, או מה קורה בעניין ההליכה?

ובכן האפקטיביות של גישת טרייגר גדלה עשרות מונים כאשר היא מתורגלת על גוף מאוזן מבחינה מבנית. ומזה מאוזן? את זה יודעת ד”ר רולף להגדיר מצוין וגם יודעת להביא את המטופל לאיזון המיטבי האפשרי לו ע”י פתיחת קיצורים במעטפות  השרירים – הפאסיה וע”י הדרכה תנועתית כזו שתמנע מהמטופל ליצור מחדש את הקיצורים הללו!

אני מוכרח לציין כאן שכשהגעתי ללימוד האינטגרציה המבנית של ד”ר רולף (רולפינג), כבר היה לי ניסיון רב בטכניקת אלכסנדר, כלומר כבר הייתה לי הבנה כמעט זהה לזו של ד”ר רולף לגבי מהי יציבה נכונה., אבל עדיין הגב התחתון שלי המשיך להציק לי. (כן וודאי שפחות מאשר לפני לימודי אלכסנדר ולימודי שיטת פאולה שגם כן כבר הספקתי ללמוד).

אז מה שינתה האינטגרציה המבנית? – היא פשוט יצרה יותר איזון במבנה שלי ע”י פתיחת הקיצורים – ועל גבי המצב היותר מאוזן נעשה הרבה יותר קל ליישם את עקרונות היציבה הנכונה כמו גם את גישת טרייגר.
מעבר לארגון המבנה שלי בצורה נכונה יותר סביב ציר האמצע שלי, הלימוד של הליכה מרפאת החל עם לימוד הפונקציונאליות הנכונה של שריר האיליופסואס. השילוב של ההבנה הזו עם תחושת המשקל שלמדתי בגישת טרייגר ועם השאלה מזה רך יותר – הוליד את מה שאני היום קורא לו הליכה מרפאת. 
עבורי להקנות לאדם אחר את היכולת להשתמש בהליכה מרפאת, הוא סוג של הגשמת ייעוד. על מנת לקבל מושג כיצד הלימוד של הליכה נכונה נשזר בתוך הסדרה של האינטגרציה המבנית (סדרה של 10 טיפולים), כדאי לצפות בסרטון.

החוויה הראשונה שאני זוכר בעקבות הלימוד הזה הייתה בטיול שהיה בו טיפוס (לא קשה במיוחד אך משמעותי), וזו הייתה הפעם הראשונה שלא כאב לי הגב לא במהלך הטיול ולא לאחריו. במשך כל הטיול שמתי ליבי לשני נושאים: לתחושת משקל הרגליים שלי זמן ההליכה, כלומר כל רגל שנעה באוויר קדימה אני כאילו שוקל אותה תוך כדי התנועה (בכך אני יוצר שחרור מקסימלי תוך כדי פעולה), ואני שם לב שעם דחיפת האדמה לאחור גם הקשת המותנית שלי מקבלת דחיפה קטנה של התארכות והתיישרות ולא מקצינה את עצמה. בשבילי זה היה בדיוק מה שהוציא אותי מהסבל של שנים בהליכות טיפוסים ובעמידה סטטית. לגבי העמידה ישנם הסברים נוספים שלא אכנס אליהם כאן.

שיתוף כתבה:
אודות הכותב/ת
תמונה של איגוד מקצועות העיסוי בישראל

איגוד מקצועות העיסוי בישראל

כתבות נוספות באתר

חיפוש באתר

השאירו פרטים על מנת להצטרף ולהתנדב באיגוד

צריך לחדש ביטוח מקצועי? ירון נאמן.... המלצת הביטוח של האיגוד.... פרטים בהטבות ביטוח לחברי האיגוד
דילוג לתוכן