טיפול אלטרנטיבי ייחודי לבקע מפשעתי (הרניה)

כתבה של איגוד מקצועות העיסוי בישראל
גבר מחזיק את הבטן התחתונה ונראה כסובל מכאב באזור

מבוא

בקע מפשעתי (שנקרא גם הרניה או שבר או קילה) הוא התרחבות דמוית שק של חלל הבטן באזור המפשעות. השק הזה הוא למעשה שלוחה של חלל הבטן שאליה יכולים להיכנס איברים הנמצאים בדרך כלל בתוך חלל הבטן. הדבר דומה לבלון שנוצר בעת שקטע של גלגל פנימי נדחק החוצה דרך קרע בצמיג של אופניים.

תסמינים

כל החולים מספרים על נפיחות באזור המפשעה, הגדלה בזמן שיעול או בזמן מאמץ גופני. בחלק מהחולים התסמינים הקליניים מתבטאים בהרגשת מלאות באזור המפשעה.

למקצת החולים יש כאבים במפשעה, למקצתם יש כאבים הקורנים לשק האשכים. לעתים, החולה מספר על בקע ההולך וגדל שקשה לו להחזירו למקומו, ולפעמים הוא צריך לשכב על מנת להחזיר את תוכן שק השבר. חלק מהחולים יופיעו עם חסימת מעי או נמק של המעי.

הגורמים לבקע מפשעתי

בקע מפשעתי נוצר עקב התרופפות דופן הבטן באזור המפשעות. ההתרופפות הזאת יכולה להיות מולדת ולבוא לידי ביטוי מיד לאחר הלידה או זמן מה לאחר מכן, והיא יכולה להיות נרכשת – בגלל היחלשות הדרגתית של דופן הבטן כתוצאה מתהליכי הזדקנות.

בקע מפשעתי נרכש מופיע בדרך כלל בגיל מבוגר יותר. יש הקושרים את הבקע המפשעתי הנרכש למאמץ גופני פתאומי, אך העדויות לכך אינן חד־משמעיות.

פעמים רבות אין כל סיבה ברורה להתפתחות הבקע אך חלק מהמקרים נגרמים עקב הסיבות הבאות או שילוב שלהן: 

  • עודף משקל
  • הצטברות נוזלים בחלל הבטן (מיימת)
  • הרמת משאות כבדים
  • לחץ תוך בטני מוגבר
  • חולשה מקומית בדופן הבטן
  • שיעול או התעטשויות כרוניים
  • מאמץ רב בזמן הטלת צואה או השתנה
  • לחץ תוך בטני מוגבר

כיצד מאששים בקע מפשעתי?

בבדיקה אפשר למשש את שק השבר כבליטה באזור המפשעה. הבדיקה מתבצעת בתחילה בעמידה, כאשר החולה מתבקש להשתעל. רוב הבקעים יבלטו בזמן שיעול על פני העור וחלקם אף יגלוש לשק האשכים. לעתים הבקע קטן ואינו נראה בשיעול. בחולים אלה האבחנה תתבצע על-ידי מישוש. במישוש יש להחדיר את האצבע לטבעת החיצונית של תעלת המפשעה ולבקש מהחולה להשתעל. בקע קטן אפשר למשש בקצה האצבע כבליטה הנדחפת לעבר האצבע. בהמשך הבדיקה, ניסיון ללחוץ על שק השבר, הגורם להחזרתו לבטן כאשר החולה שוכב, מעיד על בקע הניתן להחזרה. אם הבקע לא חוזר מדובר בבקע שלא ניתן להחזרה.

הטיפול באמצעות ניתוח לפרוסקופי

בניתוח לפרוסקופי מבוצעים מספר חתכים קטנים. דרך חתך אחד מוחדרת לתוך הבטן מצלמה זעירה על גבי סיב אופטי וכלי ניתוח קטנים מוחדרים דרך החתכים האחרים. הניתוח מבוצע תחת הנחיית המצלמה. בסופו של ההליך הלפרוסקופי תונח רשת על גבי האזור החלש דרכו מתבלט המעי.

הטיפול האלטרנטיבי בבקע מפשעתי

בשלב ראשון מבצעים עיסוי רקמות עמוק על שרירי הבטן, כאשר המטופל שוכב במנח גב, ומתמקדים באזור הבטן התחתונה, בדגש על עצם החיק (עצם הpubis). העיסוי מתבצע בטכניקות שונות הנהוגות בעיסוי רקמות עמוק, ובמיוחד באמצעות תנועות חיכוך (friction).

בשלב שני, מבצעים דיקור בערוצי האנרגיה (המרדיאנים) של הכבד ושל הטחול באזור המפשעה, וכן של הקיבה, וכן נקודות דיקור של הקיבה באזור הבטן התחתונה מעל עצם החיק. מומלץ לשלב דיקור בנקודת הקודקוד   G.V.20 המיטיבה עם מערכת העצבים המרכזית, ושולטת על כל מצבי צניחת האיברים בגוף.יש לבצע מוקסה על נקודות הדיקור לפני הוצאת המחטים.

בשלב שלישי, מבצעים נטרול נקודות מעוררות כאב (Trigger Point Therapy), של שרירי הiliopsoas ושריר הבטן הישר (Musculus rectus abdominis) .

יעילות הטיפול האלטרנטיבי בבקע מפשעתי

נמצא שהטיפול האלטרנטיבי הנ”ל, יעיל מאוד ובעל הצלחה במרבית המקרים, ככל שהמטופל רגיש יותר לדיקור, מבחינת מערכת המוליכים העצביים ( (neurotransmitter –ההצלחה גדלה יותר.

ציור אנטומי של מפשעה של גבר, המציגה בקע מפשעתי

שיתוף כתבה:
אודות הכותב/ת
תמונה של איגוד מקצועות העיסוי בישראל

איגוד מקצועות העיסוי בישראל

כתבות נוספות באתר

חיפוש באתר

השאירו פרטים על מנת להצטרף ולהתנדב באיגוד

צריך לחדש ביטוח מקצועי? ירון נאמן.... המלצת הביטוח של האיגוד.... פרטים בהטבות ביטוח לחברי האיגוד
דילוג לתוכן