רפלקסולוגיה ופרחי באך לליווי הריון,לקראת לידה ,בלידה ולאחר לידה
היריון- תקופה לא פשוטה של שינויים עצומים בכל רמות הקיום. במישור הפיזי הגוף עובר שינויים ומתאים את עצמו להיות בית גידול לעובר. כמעט כל מערכת בגוף עוברת שינוי, וזה לא פשוט להרגיש שהגוף שלי- הבית שלי- עובר “שיפוצים” שלא בהכרח הסכמתי להם והפועלים שלו ממשיכים לעבוד בו גם כשאני ישנה…
במישור הרגשי- רכבת הרים של רגשות- שמחה, התרגשות, פחד, חוסר בטחון, כעס על הגוף שמשתנה בלי שליטה, תשוקה כזו או אחרת ובעיקר בלבול גדול.
במישור המנטלי,רוחני-צצות שאלות כמו-אני אצליח בכלל ללדת? איזה אמא אני עומדת להיות,מה זה אומר בכלל להיות אמא ,אני אהיה אמא מספיק טובה?ואולי אני בכלל לא מוכנה לזה?
לקראת הלידה הכל מתעצם. בלידה ראשונה-פחד מהלא נודע ,פחד מכישלון, פחד מהכאב, שמשהו ישתבש. בלידה חוזרת כל זה מתחזק אם ברקע יש לידה שנחוותה כלידה טראומטית-התערבויות בלידה, מצבי חרום בלידה או לידה שהסתיימה בניתוח. או לחילופין חווית לידה טובה שיש רצון לחזור בדיוק על אותה חוויה.
לליווי הטיפולי במהלך הריון יש חשיבות עצומה והוא יכול לעשות את ההבדל בין חווית לידה מחלישה לחוויה מחזקת. המפגש הטיפולי מאפשר קודם כל לעצור, לקחת פסק זמן ולהקשיב-לגוף, לרגשות, למחשבות ובעיקר לתת להם ביטוי מול מטפל שיכול להכיל, לתמוך, לתת לגיטימציה ולאפשר מרחב בטוח ויציב.
שילוב של טיפולי רפלקסולוגיה ,פרחי באך והקשבה מהווים שילוב ייחודי לתמיכה מן הסוג הזה. הטיפול הרפלקסולוגי מאפשר למטופלת קודם כל להרפות ולהקשיב לגוף שלה. לנשימות, לזרמים התת קרקעיים, לעובר שלה מתוך התמסרות בלי לנסות להבין למה ואיך. להבין שגם כשבגוף קורים דברים ללא שליטה, זה עדיין בסדר ובטוח. פרחי באך יתלוו לכך וימוססו בעדינות חסימות רגשיות של פחד, כאב, היאחזות בזיכרון כזה או אחר, שיפוטיות, חוסר ביטחון ,ויחזקו את האמונה הפנימית והביטחון בגוף ובתהליך הלידה.
לא מעט נשים מוצאות את עצמן עוברות את תאריך הלידה המשוער. למרות היותו משוער נוצר לחץ הן מצד האשה והן מצד המערכת הרפואית לסיים את ההריון וללדת.
חשוב להבין כי את תהליך הלידה יוצר הורמון בשם אוקסיטוצין,הורמון שמיוצר בהיפופיזה ותפקידו לגרום לרחם להתכווץ ולייצר צירים.זהו תנאי התחלתי ללידה-ללא צירים לא תהיה לידה. הורמון האוקסיטוצין פועל אך ורק ב”סביבת עבודה” רגועה ורפויה. מתח,דאגות, מחשבות מזרימות לגוף אדרנלין. אדרנלין משדר לגוף שיש מצב של סכנה והגוף מגיב בהתאם-דריכות, העלאת דופק, כיווץ שרירים ועוד. במצב כזה אין שום אפשרות לאוקסיטוצין להתחיל את פעולתו שהרי הטבע לא יתן לגוף להכנס למצב של לידה כשבחוץ אורבת “סכנה”.כך נוצר סביב תאריך הלידה המשוער מעגל שמכונה ברפואה סינית “מעגל רשע”-הלידה מתעכבת-נוצר מתח ודאגה-מופרש אדרנלין-אין אוקסיטוצין-לידה מתעכבת עוד וחוזר חלילה.
במקרים כאלו יש למטפל הרבה מה להציע לאו דוקא בלחיצה כזו או אחרת.טיפול רפלקסולוגי בשלב כזה מטרתו קודם כל לעזור לאשה להרפות,לתת לגוף להרגע ולתת לו לעשות את מה שהוא יודע בקצב שלו.
פרחי באך יסייעו לאשה להאמין בכל זה.לידה מתעכבת פעמים רבות בגלל פחד מכאב,מכשלון,מאמהות,מטראומה חוזרת. במקרים כאלו אפשר להכין לאשה בקבוק טיפולי שבתוכו-4 טיפות rescue , ו-2 טיפות מהתמציות larch walnut
בטיפול הבא נעודד את הגוף ללידה דרך לחיצות בהיפופיזה,עיסוי רחם ,בשילוב נקודות אקופרסורה שנמצאות ברגל לעודד תנועתיות לכיוון הרחם והאגן.ונשלח את היולדת באמונה רבה שהכל קורה בדיוק מתי שהוא צריך לקרות ולא רגע אחד קודם.
תאור מקרה 1
ע’ הגיעה לקליניקה בשבוע 32 הריון שני. בהריון הראשון התכוננה מאד ללידה טבעית ללא אפידורל. קראה ספרים,עשתה קורס מתאים בחרה בית חולים שמאפשר לידה טבעית,לקחה דולה,והכינה תכנית לידה מדוייקת איך ללדת ואיך לטפל בתינוק לאחר הלידה. הכל היה מאורגן ומוכן לתסריט אותו הכינה. הלידה התארכה ולא ממש התקדמה. באכזבה קשה לקחה אפידורל אך גם הוא לא עזר והלידה הסתיימה בניתוח.
הגיעה אליי אשה כועסת,שהדיבור על הלידה העלה בה דמעות תסכול,חוששת מפני הלידה השניה שתסתיים גם היא בניתוח,מתקשה להשלים עם החלום שנשבר.
במשך מספר שבועות טיפלתי בה ברפלקסולוגיה עם פרחי באך. בטיפול שמתי דגש על ריכוך, הרפיה, הגמשה וזרימה בעיקר של אזור העקב.
עיסויים מסביב לעקב,הגמשה של גיד אכילס,הנעה של כף הרגל קדימה ואחורה,עיסוי אזורי הרפלקס של עצם הפיוביס,הטענה אנרגטית של הרחם וטכניקה לחיזוק אלמנט האדמה. הזרמה של חמצן דרך טכניקת פתיחת בית חזה והנעה של מערכת הנשימה עבודה על מערכת הלימפה לזרימה טובה יותר ולמניעת בצקות.
פרחי באך:rock water holly honeysuckle sob walnut
בהמשך נוספו:cherry plum beech gentian
בשיחות במהלך הטיפולים דיברנו בעיקר על הפרידה מהלידה הראשונה והיכולת לסלוח לעצמה ולסביבה ולקבל את האפשרות שגם כשמתכננים, דברים יכולים להשתבש.דיברנו אפילו על האפשרות שגם הלידה השניה יכולה להסתיים בניתוח.
לאחר מספר שבועות קיבלתי טלפון נרגש ממנה בו היא מספרת שילדה באוטו בכניסה לבית החולים,לבד,בלי עזרה,התינוק היה עליה מחובר לחבל הטבור עד שהגיעו לחדר לידה.בדיוק כמו שחלמה בלידה הראשונה.
תאור מקרה 2
את ט’ אני מכירה שנים רבות.היא איבדה את בתה בת ה19 בנסיבות קשות וטיפלתי בה לאורך תקופה ארוכה בפרחי באך עם רפלקסולוגיה. שנתיים לאחר מות בתה,בגיל 42 החליטה ט’ להביא ילד לעולם. ההריון היה קשה ביותר,מלווה בכאבים בכל חלקי הגוף,מתח רב,חרדות קשות ואי שקט. היה ברור שהגוף לוקח על עצמו את מה שהנפש מתקשה להכיל.
בטיפולים עבדתי בעיקר על הרגעה ,נשימה והתייחסות לסימפטומים עליהם התלוננה-
עבודה על מפרקים וגידים להרפיה ושחרור,מערכת עיכול,חוליות בעייתיות לאורך עמוד השדרה וטיפול בטכניקת מטמורפוזה.
פרחי באך: sweet chestnut elm centaury heather
בהמשך-pine impatiens white
ככל שמועד הלידה התקרב החרדות והכאבים גברו עד כדי רצון לעבור ניתוח קיסרי ובלבד שלא לחוות את כאב הלידה
לקראת הלידה cherry plum vervain -mimulus larch rock rose
זכיתי ללוות אותה בלידה מורכבת וטעונה רגשית ולהיות נוכחת בלידתו של בן בריא ויפה.
במכתב שכתבה לי לאחר הלידה ציטטה מדבריו של רבי נחמן מברסלב:”משברים הם עדות לכך שמשהו קורה,שדברים זזים ומשתנים.שתהליכים מתרחשים בתוכנו ושמהם עתידים חיים חדשים להוולד”
תאור מקרה 3
א’ בת 33 עברה הפסקת הריון בשבוע 34 עקב מום בעובר. היא עברה לידה שקטה. כשלושה חודשים לאחר מכן נכנסה שוב להריון ובשבוע 7 גילתה כי זהו הריון תאומים.
היא הגיעה לקליניקה מוצפת רגשית,עייפה מאד,.לא מדווחת על כאבים אבל בעבודתה היא יוצרת ומזה כמה שבועות לא מסוגלת ליצור דברים חדשים.
בשלב עדין ורגיש כזב העדפתי לא לטפל ברפלקסולוגיה ולאפשר לגוף להסתגל להריון המורכב זמן קצר לאחר ההריון הקודם.
פרחי באך: olive sob hornbeam oak walnut
היא התקשרה אחרי שבוע לספר שהיא פחות עייפה ומצליחה ליצור דברים חדשים.
הדרך מבחינתי עדיין ארוכה ואני מניחה שיבואו גם האבל והכאב ,העצב והקושי.אבל היא לא תהיה שם לבד.